معاونت مسافری راهآهن، پروژه بهرهبرداری از قطارهای حومهای
با وجود آن که روزانه در نوشتهها و گفتگوهای مربوط به سیستمهای ریلی سخن از انواع این سیستمها میشود، ولی تاکنون سندی که بتواند تمایز قابل درکی از این سیستمها ارایه کند وجود نداشته است. مترو، قطار شهری، قطار حومهای، قطار محلی، قطار برونشهری، قطار منطقهای، قطار بینشهری، خطوط اکسپرس، خطوط سریعالسیر، قطار سبک، قطار سنگین و نظایر آنها را در محافل تخصصی و غیرتخصصی شنیدهایم اما گاهی در تمایز بین آنها دچار اشتباه یا سردرگمی هستیم. در این گزارش به عنوان نقطه شروعی برای تدوین ضوابط و وجوه تمایز بین انواع این سیستمها، کوشش شده است به صورت جامع به این موضوع توجه گردد و نتایج قابل کنترلی برای طبقه بندی انواع سیستمهای ریلی ارایه شود.
شایان ذکر است پرداختن به انواع سیستمهای ریلی هم از نظر عملکرد و هم از نظر مشخصات ناوگان در حوصله این گزارش نیست. لذا این گزارش به موضوعاتی که مرتبط با نوع ناوگان است (مانند قطار سبک یا سنگین) نپرداخته، بلکه تنها انواع سیستمهای ریلی را برحسب عملکرد آنها به ویژه عملکرد کالبدی و فضایی آنها مورد توجه قرار داده است.
اگرچه در این گزارش به تمام سیستمهای ریلی توجه شده است، اما چون هدف اصلی، تعریف متمایز خطوط حومهای و منطقهای است، تعاریف خلاصه و کلی مرتبط با این خطوط در ادامه همین مقدمه به عنوان چکیده ارایه شده است. بدیهی است علاقمندان میتوانند برای ۀشنایی با مشروح مطالعات منحر شده به این تعاریف، کل گزارش را به شرح زیر در 3 بخش مطالعه کنند:
در بخش اول این گزارش ابتدا دستورالعملها یا تعاریف انواع سیستمهای ریلی از نظر عملکردی در منابع و مآخذ مختلف تخصصی یا عمومی گردآوری و ارائه شده است.
در بخش دوم براساس جمیع موارد و تجارب و شرایط موجود در ایران، تعاریف انواع سیستمها و دستورالعمل طبقهبندی آنها پیشنهاد شده است؛
و در بخش سوم، ضمن پیشنهاد تعاریف و طبقهبندی قطارهای حومهای و منطقهای در ایران، مسیرهایی که هماکنون به عنوان مسیرهای ریلی حومهای و محلی در راهآهن ج.ا.ا شناخته شدهاند طبق استانداردهای تعریف شده در بخش دوم بررسی مجدد و در دو گروه مسیرهای حومه ای و منطقه ای طبقه بندی شده اند.
[1] UITP سازمانی بینالمللی متشکل از متولیان و بهرهبرداران حمل و نقل عمومی در کشورهای مختلف است.
UITP در سال 1990 تنها سرویسهای منطقهای را تعریف نموده است. در این ماخذ قطارهای منطقهای یک سیستم خدمترسانی منظم و قاعدهمند غیرتوریستی در داخل یک بخش منطقهای است. بخش منطقهای دارای اختیارات متوسط سیاسی در محدودهای بیشتر از شهر و کمتر از کشور میباشد.
ERRAC در گزارش سال 2006 خود مطالبی را در ارتباط با قطار حومهای، محلی و منطقهای ذکر کرده است. در این گزارش بیان شده است:
قطارهای محلی (suburban) و حومهای[3](commuter) با قطارهای منطقهای (Regional) متفاوت است. معمولاً قطارهای محلی و حومهای دارای سفرهای به طول حداکثر 15 کیلومتر و کمتر از 30 دقیقه میباشد. قطارهای منطقهای دارای حداکثر طول سفر 70 کیلومتر و زمان سفر 30-60 دقیقه است.
در کشورهایی که یک بخش و نهاد مسئول تعریف شده در سطح منطقه دارند، بین این نهادها و راهآهن قراردادی برای سرویسهای خدماتدهی منطقهای منعقد میشود.
در دیکشنری کمبریج تعریف سادهای از سیستمهای ریلی آمده است که تعاریف سه سیستم ریلی به عنوان نمونه در زیر ارائه میشود:
قطار سبک ریلی: یک سیستم ریلی برای حمل و نقل مردم در داخل شهر است.
مترو: یک سیستم ریلی برقی زیر زمینی میباشد.
قطار حومهای: سرویس خدمترسانی ریلی مخصوص افرادی است که بین خانه و محل کار تردد مینمایند.
از سری فایلهای ارایه شده در UIC تعاریفی است که شرکت مهندسی مشاور Civity بیان کرده است. این تعاریف به شرح زیر است:
قطار حومهای: نوعی سرویس ریلی است که اتصال شهرهای بزرگ به شهرهای متوسط را برقرار میکند.
قطار منطقهای (محلی): نوعی سرویس ریلی است که اتصال شهرهای متوسط با شهرهای کوچک و روستاها و مرکز راه آهن محلی را برقرار می کند.
قطار بین شهری (دوربرد): نوعی سرویس ریلی است که اتصال شهرهای بزرگ به یکدیگر را برقرار میکند.
در جدول 1 زیر ویژگیهای عمده هر یک از این سیستمها ارایه شده است:
ویژگی
قطار حومهای
قطار منطقهای
قطار بین شهری
طول سفر
کمتر از 50 کیلومتر
کمتر از 150 کیلومتر
بیشتر و مساوی 150 کیلومتر
حداکثر سرعت سفر
کمتر از 100 کیلومتر بر ساعت
بین 120-140 کیلومتر بر ساعت
بیش از 160 کیلومتر بر ساعت
میانگین سرعت سفر
40 کیلومتر بر ساعت
60 کیلومتر بر ساعت
80 کیلومتر بر ساعت
میانگین زمان سفر
1 ساعت
2 ساعت
بیش از 2 ساعت
نوع ارتباط
شهرهای بزرگ را با شهرهای متوسط مرتبط مینماید
شهرهای متوسط را با شهرها و روستاهای اطراف و مراکز شهرها و مراکز راهآهنهای حومهای مرتبط میسازد.
شهرهای بزرگ را به هم متصل میکند.
میدانیم که ویکیپدیا دانشنامه آزاد و غیرتخصصی است. به این مفهوم که به صورت آزاد هر کسی میتواند مطالب مرتبط با موضوعات دلخواه را در آن بیافزاید. به این ترتیب مطالب آن برحسب اینکه چه کسی آن را تدوین کرده و بر آن افزوده است، میتواند مطالب قابل اتکا یا مطالب غیرمستند باشد. اتفاقاً در این مرجع تمایز مناسب و نسبتاً جامعی بین انواع سیستمهای ریلی ارائه شده است که در اینجا نقل میشود.
مترو و قطار حومهای
مترو سیستم ریلی است که معمولاً منطقه شهری تا فاصله ی 12 تا 20 کیلومتری را سرویسدهی مینماید و دارای تواتر بیشتری نسبت به قطار حومهای میباشد. بر روی ریل جداگانه و مختص به خود حرکت میکند، در حالی که قطارهای حومهای عموماً از خطوط مشترک با سیستم راهآهن سراسری استفاده مینماید. با این حال، دستهبندی به عنوان مترو یا حمل و نقل سریع عمومی مشکل است، زیرا هر دو منطقه شهری را پوشش میدهند.
قطارهای S
در آلمان قطارهایS به عنوان یک نوع از سیستم ریلی تعریف شدهاند و در بسیاری از شهرهای بزرگ استفاده میشوند. اما استانداردهای مربوط به آنها شهر به شهر متفاوت است. اکثر قطارهای S مشخصات مشابه قطارهای حومهای دارند و خطوط آنها از سایر خطوط راهآهن جدا نمیباشد. این قطارها در مسیرهای نسبتاً طولانی بین شهر و حومه آن تردد مینمایند. فاصله بین ایستگاههای آنها معمولا کوتاه است. در برخی از سیستمها تواتر قطارها مانند مترو در مرکز شهر بسیار بالاست. از جمله نمونههای قطارهای S در شهرهای بزرگ میتوان به مونیخ و فرانکفورت اشاره نمود. در برلین قطارS مشخصاتی شبیه به مترو دارد و در خطوط جداگانهای حرکت میکند، دارای فواصل کوتاه بین ایستگاهها میباشد و تواتر آن بسیار زیاد است اما از محدوده شهری خارج نمیشود.
قطارهای منطقهای Regional Rail
قطارهای منطقهای خدمات ریلی بین شهرهای بزرگ و شهرهای کوچک هستند و بیش از قطارهای بین شهری مراکز جمعیتی را به هم متصل مینمایند. این سیستم ریلی نیز بیرون از محدوده شهرهای بزرگ فعالیت میکند ولی بر خلاف قطار بین شهری در تمامی و یا اکثر ایستگاههای بین دو شهر توقف مینماید. اسمهای دیگر قطار منطقهای، قطارStopping train میگویند. نمونههای آنBR’S Regional Railways ،TER فرانسه وDB Regio آلمان وTonggeun کره جنوبی میباشد.
در برخی از کشورهای اروپایی به دلیل فواصل کوتاه، تعیین مرز بین قطار حومهای و بین شهری بسیار سخت است. برای مثال قطار بین شهری در بلژیک و هلند دارای بسیاری از قطارهای حومهای و تجهیزات، سرعت و فواصل آن را می باشد. در بریتانیا تفاوتی بین سازمان قطار حومهای، قطار منطقهای و قطار بین شهری وجود ندارد. از طرف دیگر، قطار حومهای در روسیه منطقهای وسیعتر از بلژیک را پوشش میدهد و سیستم بلیت قطار حومهای در روسیه با قطار طولانی مدت (دور برد) متفاوت است.
یکی از ساده ترین شیوه های تشخیص قطارهای بین شهری این است که دو ایستگاه اصلی در دو شهر اصلی را به هم متصل مینمایند و در بین راه توقف ندارند.
قطار سریعالسیر[4]
در برخی مواقع از قطارهای پرسرعت برای سفرهای روزانه استفاده میشود. قطارهای شینکانسن در توکیو اغلب، توسط مسافران روزانه استفاده میشود. این افراد 100 تا 200 کیلومتر را هر روز با شینکانسن طی میکنند. برای پاسخ به تقاضای این افراد، راه آهن ژاپن بلیتهایی مخصوص مسافران روزانه ارائه مینماید.
قطار سریعالسیر در سوئیس، زوریخ و برن و باسل را به هم متصل می نماید. سرعت این قطار 200 کیلومتر بر ساعت است و نقاط مرکزی تجاری این سه شهر را به هم متصل مینماید. این موضوع سبب ایجاد تقاضای بسیار زیاد مسافران روزانه برای این سه شهر گردید و در نتیجه تقاضا برای دسترسی قطارهای حومهای به قطارهای سریعالسیر افزایش یافت. در سوئد نیز قطارهای با سرعت 200 کیلومتر بر ساعت دارای تقاضای مسافران روزانه میباشد.
در منابع و مآخذ در دسترس مربوط به کشور آمریکا[5] ، قطار حومهای(commuter rail) برخی مواقع قطار منطقهای (regional rail) و گاهی قطار محلی (suburban rail) نامیده میشود و عملکردی بین قطارهای مسافری بینشهری و قطارهای شهری دارد. سامانه قطار حومهای اغلب به قطارهایی گفته میشود که مرکز شهرهای بزرگ را به حومههای اطراف آن متصل مینماید، هر چند گونههای دیگری هم دارد که در ادامه تعریف خواهند شد.
سامانه قطارهای حومهای به صورت متعدد و سرویسهای منظم در ساعات اوج ترافیک خدمترسانی مینمایند. این سرویسها برای آمد و شد روزانه مسافران به شهرهای بزرگ طراحی شدهاند تا ارتباط بین مرکز شهرهای بزرگ و مراکز جمعیتی حومهای را برقرار نمایند.
انواع خطوط حومهای
ارتباط حومه به مرکز شهر: خطوط متداول حومهای هستند که یک یا چند ایستگاه در مرکز تجاری شهر مادر را به مناطق حومهای آن متصل مینماید. مانند خطوط MBTA در بوستون و MTA در نیویورک که مرکز شهر را به حومه متصل کرده یا خطوط MARC در بالتیمور و A-Trainدر دالاس که دو نقطه مرکز شهر را به حومه متصل میکنند و خطوط Rail Runner و Sun Rail که چند نقطه مرکزی شهر را به حومه متصل میکنند.
مرکز شهر به چندین نقطه حومه ای: سامانه قطار حومهای ممکن است چندین ایستگاه در منطقه حومهای داشته باشد. مانند: خط Front Runner
حومه به حومه: قطار حومهای ممکن است دو مرکز حومهای را بدون گذر از مرکز شهر مادر ولی درون حومه آن به یکدیگر متصل نماید. مانند: خط Westside expressدر پرتلند
براساس منابع دیگر آمریکا[6] اطلاعات و مشخصات یا وجوه تمایز قطارهای حومهای و قطارهای شهری به شرح جدول 2 ارائه شده است. در مآخذ دیگر، مشخصات کاملتری از انواع سیستمهای ریلی آمریکا آمده که در جدول 3 نمونهای از آن ملاحظه میشود.
جدول 2. مشخصات عمده سیستمهای ریلی در ماخذ آمریکایی Final Transitway Guidline
قطار ریلی سبک
قطار حومهای
حداقل تواتر اعزام قطار یا حداکثر سرفاصله زمانی
روزهای عادی هفته
10 دقیقه در ساعات اوج
15 دقیقه بین روز و بعد از ظهر
30 تا 60 دقیقه در صبح زود یا شب دیر وقت
روزهای تعطیل
15 دقیقه در طول روز
30 تا 60 دقیقه صبح زود و شب دیر وقت
30 دقیقه در ساعات اوج ترافیک
در ساعات معمولی بر حسب نیاز محاسبه شود.
حداقل زمان خدمترسانی
هفت روز در هفته
18 ساعت در روز
5 نوبت در ساعات اوج ترافیک در روزهای کاری
زمان (سرعت) سفر
حداقل سرعتی 20% بیشتر از اتوبوس حومهای داشته باشد
سرعت آن نباید بیش از 35% کمتر از سرعت خودروی شخصی باشد. سرعت باید قابل رقابت با اتوبوسهای تندرو باشد
متوسط بهرهوری
70 مسافر در یک ساعت سرویس دهی
حداکثر ضریب اشغال
200% در ساعات اوج و غیر ساعات اوج
100% در ساعات اوج و غیر اوج- 200% در مناسبتهای ویژه
موقعیت ایستگاه
در وحله اول: دسترسی راحت به ایستگاه از طریق پیادهروی و وسایل حمل و نقل عمومی
در وحله دوم: نیاز به پارکینگ
در وحله اول: نیاز به پارکینگ
در وحله دوم: نیاز به ارتباط به ایستگاه با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و پیادهروی
متوسط فاصله بین ایستگاهها
1.6 کیلومتر
11 کیلومتر یا بیشتر
کمترین فاصله بین دو ایستگاه
800 متر
8 کیلومتر یا بیشتر
سرعت
13-56 کیلومتر بر ساعت
127 کیلومتر بر ساعت
هزینه بلیت
0.68$
$2 تا 4$
نوع خدمت دهی
ریلی سنگین
ریلی حومهای
ریلی سبک
ریلی خیابانی
منطقهای – شهری
منطقهای – فراشهری
درونشهری
سرعت عملیاتی
(کیلومتر در ساعت)
80- 129
48-96
32-96
13-20
نوع ایستگاه
ایستگاه – توقفگاه
ایستگاه – توقفگاه- مکانهایی با تابلوی مشخص
ایستگاه – توقفگاه-مکانهایی با تابلوی مشخص
فاصله بین ایستگاهها
(کیلومتر)
بیش از 1.6در بخش شهری
1.6 تا 8 منطقهای
3 تا 8
درحدود 1.6
0.4
سرفاصله حرکت قطار
5-10 دقیقه در ساعات اوج
20-30 دقیقه
5-30 دقیقه
8-15 دقیقه
طول ناوگان (متر)
12-21 برای هر واگن
با هر قطار بیش از 10 واگن
42-140
15-30
12-24
خط مشترک با قطار باری
ندارد
دارد
-
شرکت آلمانی زیمنس برای انواع سیستمهای ریلی حومهای و منطقهای تعاریف زیر را ارائه کرده است.
در قطار حومهای خدمت رسانی بین مرکز شهر و حومههای شهر است. این خطوط در مراکز شهرها دارای توقفهای زیاد و در فاصله کوتاه از یکدیگر هستند. زمان سفر مسافران کمتر از یک ساعت میباشد. ناوگان این خطوط دارای حداقل میزان راحتی و سطح راحتی متوسط (صندلیها و ..) بوده و از طراحی داخلی سادهای برخوردارند و در آن فضای بسیار زیادی برای ایستادن افراد وجود دارد. تعداد درهای هر واگن و در هر سمت 3 در میباشد.
قطار منطقهای خدمترسانی بین شهرها و شهرهای کوچکتر اطراف را برعهده دارند. تعداد توقفها نسبت به قطار حومهای کمتر و فاصله بین ایستگاهها بیشتر است. ناوگان آنها دارای سطح راحتی بیشتری نسبت به قطار حومهای بوده و دارای تسهیلاتی مانند سرویس بهداشتی و فضاهای چند منظوره هستند. طراحی داخل و تجهیزات آن راحت است. تعداد درهای هر واگن 1-2 باب در هر سمت است.
مشخصات سایر خطوط ریلی به همراه خطوط حومهای و منطقهای براساس مآخذ فوق در جدول 4 ارائه شده است.
جدول 4. مشخصات عمده سیستمهای ریلی بر اساس تعاریف شرکت زیمنس
مترو زیرزمینی[7]
قطار تندرو منطقهای
(S-bahn)[8]
قطار منطقهای[9]
قطار منطقهای اکسپرس[10]
قطار بینشهری[11]
قطار سریعالسیر[12]
سیستم
یارانه پرداخت میشود
یارانه کم و یا پرداخت نمیشود
پرداخت یارانه
5-35 (شعاعی)
25-50
25-100
50-300
بیش از250
بیش از400
طول خط (کیلومتر)
10-30
20
15-40
30-75
45-120
بیش از 60
میانگین زمان سفر (دقیقه)
5-15
15
50-10
30-150
بیش از 100
بیش از 150
میانگین طول سفر (کیلومتر)
اکثراً
زیاد
کم
تقریباً هیچ
هیچ
مسافران ایستاده
21
16
زمان خدمتدهی (ساعت)
2-10
10و15و20و30
30و60
60و120 (30)
فاصله بین قطارها (دقیقه)
0.7-2
2.5-5
3-10
10-50
30-100
100-200
متوسط فاصله بین ایستگاهها (کیلومتر)
20-35
35-60
40-80
70-100
90-130
100- بالای 200
میانگین سرعت (کیلومتر در ساعت)
با مطالعه بخش اول در مییابیم برخلاف سابقه نسبتاً زیاد و عملکرد مطلوبی که قطارهای حومهای در جهان دارند، نه تنها تعریف منسجم و یکسانی از انواع قطارهای حومهای وجود ندارد، بلکه ویژگیهای جامع و روشنی برای تمایز قطارحومهای از قطارهای منطقهای و بین شهری و حتی خطوط بلند مترو اعلام نشده است. اگر چه در برخی کشورها یا اسناد برای این سیستمها وجوه تمایزی تعریف شده ولیکن این تعاریف در کشورها و اسناد مختلف متفاوت بوده و نشان میدهد که این تعاریف از جامعیت و مقبولیت عام در تمامی کشورها برخوردار نیستند.
اگرچه در این میان تعاریف، تمایز مترو شهری از یک سو و راهآهن بینشهری یا راهآهن پرسرعت از سوی دیگر مشخص و قابل فهم است، اما بیشترین اختلافها در زمینه تمایز بین خطوط حومهای و محلی و منطقهای است. که از یک سو با خطوط مترو بلندبرد شهری و از سوی دیگر با خطوط راهآهن بینشهری مخلوط میشوند. به این ترتیب بیشترین چالش در تعریف و تمایز خطوط حومهای از خطوط منطقهای و محلی وجود دارد.
در بررسی و تطبیق خطوط حومهای در کشورهای مختلف باید توجه داشت که شرایط جغرافیایی و فرهنگی و اقتصادی کشورها با یکدیگر متفاوت هستند و این تفاوتها در طراحی و بهرهبرداری از خطوط ریلی و حومهای موثر هستند. به طور مثال، پهناور بودن کشور آمریکا سبب شده تمایز دستهبندی انواع خطوط ریلی مشهودتر شود. اما کوچک بودن برخی از کشورهای اروپایی مانند انگلستان موجب شده مرز میان مترو شهری و خطوط حومهای و منطقهای و حتی راه آهن بین شهری چندان قابل تفکیک نباشند.
در حالی که استقبال از سیستمهای همگانی در کشورهای اروپایی یا چین زیاد است اما در آمریکا اتکا بر حمل و نقل شخصی است و استقبال از حمل و نقل عمومی از جمله خطوط حومه در آمریکا در سطح کشورهای اروپایی و آسیای شرقی نیست.
از نظر درآمد- هزینه بهرهبرداری از خطوط حومهای تقریباً تمام کشورها ناچارند در بخش حمل و نقل ریلی یارانه (سوبسید) بپردازند، اما در ژاپن با ترکیب پروژههای ریلی و شهرسازی به روشهایی خودکفا و بدون نیاز به یارانه دستیافتهاند.
در جدول 5 تحلیلی راجع به رابطه وسعت جغرافیایی و جمعیت با فاصله ایستگاههای راه آهن حومهای در سایر کشورها انجام شده و برای این منظور از سه شاخص تراکم جمعیت، فاصله ایستگاهها و طول خطوط استفاده شده است. در اینجا، شاخص تراکم جمعیت در چهار بازه به شرح زیر تقسیم بندی شده است:
جدول 5. مقایسه تراکم جمعیت کشورها با فاصله ایستگاههای قطارهای حومهای و منطقه ای و طول خطوط[13]
تراکم جمعیت
کشور
فاصله ایستگاهها (کیلومتر)
طول خطوط
بیشینه
میانگین
کمینه
اندک
استرالیا(3)-کانادا(4)
8.6
4.5
1.6
87
51
23
آرژانتین(15)-اتریش(99)-برزیل(24)-شیلی(22)-کرواسی(76)-استونی(29)-فنلاند(16)-فرانسه(99)-یونان(82)-کنیا(65)-مالزی(92)-مکزیک(62)-مراکش(44)-میانمار(82)-نیوزیلند(16)-نروژ(13)-صربستان(85)-افریقای جنوبی(41)-اسپانیا(99)-سوئد(21)-تانزانیا(40)-تونس(64)-آمریکا(31)
31.7
4.9
1.1
200
58
12
متوسط
چین(145)-چک(130)-دانمارک(126)-آلمان(227)-مجارستان(106)-اندونزی(134)-ایتالیا(197)-لهستان(124)-سوئیس(184)-تایلند(130)-ترکیه(101)-انگلیس(223)
14.3
2.6
125
28
8
بلژیک(347)-هند(353)-ژاپن(339)
9
2.4
150
33
در خصوص طول خطوط ریلی حومهای نیز، اطلاعاتی مشابه در جدول فوق ارائه شده که در دستیابی به تعریف صحیحی از قطارهای حومهای ایران و تعیین شاخصها و ویژگیهای آنها میتواند مفید واقع شود.
کوتاه سخن آنکه نه تنها برای انواع سیستمهای ریلی از نظر عملکرد، تعریف جامع و مناسب و هماهنگی در کشورهای جهان وجود ندارد، بلکه در صورت وجود تعریفی مناسب نیز لازم بود این تعاریف با امکانات و شرایط ایران تطبیق یابد. بنابراین، تعاریفی که برای انواع سیستمهای ریلی با نگاه به تجارب و اسناد کشورهای دیگر و شرایط ایران پیشنهاد میگردد در ادامه تشریح شده است.
در انتها شایان ذکر است، یکی از معیارهای طبقه بندی سیستم های ریلی میتواند فاصله ایستگاهها و طول خطوط باشد. اما باید به این مهم توجه شود که در کشور پهناوری مانند ایران که به دلیل تنوع اقلیمی و جغرافیایی دارای تنوع زیادی در تمرکز و پراکندگی شهرها و مراکز کار و سکونت است، شاید ارائه تعریف واحدی از قطار حومهای با درنظرگیری عددی واحد به عنوان معیار فاصله ایستگاه ها یا طول خط به درستی امکانپذیر نباشد. لذا، در گزارش حاضر، موضوع تنوع اقلیم مناطق و متعاقب آن تنوع پراکندگی مراکز کار و سکونت را با لحاظ کردن دامنه مناسب برای هر کدام از شاخص های یاد شده مد نظر قرار گرفته است. بدیهی است طراحان خطوط متناسب با وضعیت هر خط از ارقام مطلوب نظر برای فاصله ایستگاهها و طول خطوط بهره خواهند برد. در این خصوص برای توضیح بیشتر چند نمونه در زیر ارائه شده است.
در تعیین فاصله ایستگاههای قطارهای حومهای و طول خطوط ، پراکندگی شهرها و مراکز جمعیتی ایران را میتوان به سه دسته: 1- منطقه پرتراکم (نظیر مناطق شمالی کشور و کوه پایه های زاگرس)، 2- مناطق کویری و 3- مناطق اطراف کلانشهرها (نظیر تهران) تقسیم نمود.
مناطق پرتراکم کشور که عمدتاً در شمال کشور قرار دارند، از نظر جغرافیایی و پراکندگی جمعیت بسیار شبیه به کشورهای اروپایی هستند. برای مثال، شاخص تراکم جمعیت استان مازندران 127 نفر/کیلومتر مربع است که نزدیک به تراکم کشور دانمارک (126 نفر/کیلومتر مربع) میباشد. در این کشور، طول خطوط حومهای بین 24 تا 95 کیلومتر و فاصله ایستگاهها بین 2 تا 2.9 کیلومتر است. شاخص تراکم جمعیت استان گلستان 87 نفر/کیلومتر مربع است که نزدیک به تراکم کشور صربستان (85 نفر/کیلومتر مربع) میباشد. در این کشور، طول خطوط حومهای 12 کیلومتر و فاصله ایستگاهها 1.7 کیلومتر است. شاخص تراکم جمعیت استان گیلان 177 نفر/کیلومتر مربع است که نزدیک به تراکم کشور سوئیس (184 نفر/کیلومتر مربع) میباشد. در این کشور، طول خطوط حومهای بین 14 تا 50 کیلومتر و فاصله ایستگاهها بین 2.2 تا 3.5 کیلومتر است. بنابراین، در مجموع به صورت حدودی میتوان ادعا کرد فاصله ایستگاههای قطار حومهای در نقاط شمالی ایران با الگوبرداری از کشورهای مشابه، بین 1.7 تا 3.5 کیلومتر و طول خطوط آن بین 12 تا 95 کیلومتر متغیر خواهد بود.
در نقاط کویری ایران که پراکندگی جمعیت بالاست میتوان از الگوی برخی بخشهای آمریکا استفاده کرد. طول خطوط حومهای این کشور بین 24 تا 156 کیلومتر و فاصله ایستگاههای آن بین 3 تا 31.7 کیلومتر در تناوب میباشد لذا، حد بالای طول خطوط حومهای ایران در مناطق کویری و تراکم کم جمعیتی، با الگوبرداری از کشور آمریکا، 156 کیلومتر و فاصله ایستگاهها 32 کیلومتر خواهد بود.
در کلانشهرهایی نظیر تهران از شهرهای بزرگ و متراکمی مانند نیویورک (11181 نفر/کیلومتر مربع) با طول خطوط حومهای 110 کیلومتر و فاصله ایستگاههای 8.9 کیلومتر و سائوپائولوی کشور برزیل (11135 نفر/کیلومتر مربع) با طول خطوط حومهای 43 کیلومتر و فاصله ایستگاههای 2.8 کیلومتر، میتوان الگوبرداری نمود. بنابراین، بر مبنای الگوی این شهرها، طول خطوط ریلی حومهای حدوداً بین 43 تا 110 کیلومتر و فاصله ایستگاههای حومهای بین 2.8 تا 8.9 کیلومتر خواهد بود.
پیشنهاد نهایی در مورد فاصله ایستگاهها و طول خطوط قطارهای حومهای و منطقهای ایران در فصل سوم ارایه خواهد شد.
سرویس خدمات ریلی درون منطقه شهری است که فواصل 12 تا 20 کیلومتری از مرکز شهر را سرویس میدهد و تعدد و تواتر بالایی دارد. سیستمهای ریلی درونشهری حسب مورد میتوانند سبک یا سنگین بوده یا همسطح و غیرهمسطح اجرا شوند. خطوط قطار شهری و راهآهن اغلب جدا از یکدیگر هستند ولی امکان عبور مشترک در یک حریم را دارند.
مثال: تمام خطوط فعال متروی تهران بجز خط 5 از این نوع هستند.
شکل 1 : قطار شهری - فعالیت درون منطقه شهری است.
سرویس خدمات ریلی میباشد که اتصال شهرهای بزرگ را به حومه و شهرهای متوسط برقرار میکند. این خطوط شعاعی بوده و دارای اشکال مختلفی به شرح زیر است. خطوط حومهای اغلب همسطح هستند و صرفاً در مراکز جمعیتی و در عبور از شهرها ممکن است به صورت غیرهمسطح اجرا شوند. درصورت حجم زیاد تقاضا در خطوط حومهای، امکان احداث این خطوط به صورت تفکیک شده از راهآهن سراسری (درون حریم مشترک با راهآهن بینشهری یا در حریم اختصاصی) وجود دارد. خطوط حومهای را میتوان به انواع زیر دستهبندی کرد:
خطوط شعاعی از چندین نقطه شهر به حومه: خطوطی که یک یا چند ایستگاه در مرکز تجاری شهر مادر را به مناطق حومهای خود متصل مینماید.
مثال: خطوط حومهای تهران-پرند، تهران هشتگرد. و تبریز- تربیت معلم از این نوع هستند.
شکل 2 : خطوط شعاعی از چندین نقطه شهر به حومه
خطوط شعاعی از مرکز شهر به چندین نقطه شهرهای حومهای: خطوطی که شهر مادر را به چندین ایستگاه در داخل شهرهای حومهای واقع در منطقه شهری متصل میکند.
مثال: فعلاً چنین خطی در کشور وجود ندارد. ولی با توجه به ضرورت احداث چند ایستگاه در شهر جدید پرند، خط حومهای تهران-پرند در آینده جزو این خطوط خواهد شد.
شکل 3: خطوط شعاعی از مرکز شهر به چندین نقطهی شهرهای حومهای
خطوط وتری از حومه به حومه: خطوطی که دو مرکز حومه ای واقع در منطقه شهری را بدون گذر از مرکز شهر مادر به یکدیگر متصل مینماید.
مثال: فعلا چنین خطی در کشور وجود ندارد. البته به نظر میرسد در کلانشهر تهران که دارای شهرهای اقماری متعدد است، میتوان با اتصال مستقیم شهرهای اقماری به یکدیگر، شرایط عبور و تردد مسافران را تسهیل نمود.
شکل 4: خطوط وتری از حومه به حومه
خطوط حومهای با بهرهبرداری خاص
خطوط قطری یا پاندولی: در خطوط حومهای نوع اول و دوم، خطوط به صورت شعاعی عمل کرده و شهر مادر را به شهرهای اقماری متصل میکند. در بهرهبرداری از خطوط حومهای گاهی به منظور کاهش مجموع زمان سیر قطارها و افزایش بهرهوری از ناوگان و به ویژه در مواقعی که فضای کافی برای دپو و پارکینگ درون شهر مادر وجود ندارد، دو خط حومهای شعاعی را یکسره میکنند تا قطارها از یک شهر حومهای به شهر حومهای دیگر رفته و در طول مسیر خود از درون شهر مادر نیز عبور کرده و مبادرت به پیاده و سوار کردن مسافر کنند. به این خطوط اصطلاحاً خطوط قطری با حرکت پاندولی (یا به صورت خلاصه خطوط قطری یا پاندولی) میگویند.
مثال: خط حومهای پرند- تهران- پیشوا از این نوع است. خطوط اکسپرس 1 و 2 متروی تهران نیز که در برنامه مطالعات و تصویب قرار دارند از این نوع هستند.
قطار اکسپرس: به آن دسته از قطارهای حومهای اطلاق میگردد که در تعداد محدودی از ایستگاههای بین راه توقف کرده و مبادرت به پیاده و سوار کردن مسافر مینمایند. این قطارها اغلب در خطوط پاندولی و یا در مسیرهای حومهای طولانی که تعداد ایستگاههای بین راه آن زیاد هستند، فعال میشوند. در این خطوط قطارهای عادی نیز کماکان فعال خواهند بود.
مثال: قطارهای اکسپرس فعال در خط 5 متروی تهران (تهران-کرج-گلشهر) از این نوع هستند.
خطوط منطقهای: سرویس خدمات ریلی میباشند که اتصال شهرهای متوسط و بزرگ را با شهرهای کوچکتر و روستاها و مرکز راهآهن محلی برقرار میکنند. این سیستمها گاهی به اشتباه در راهآهن با عنوان خطوط محلی مشهور و مصطلح شدهاند. ناوگان خطوط منطقهای از همان خطوط راهآهن استفاده میکنند.
مثال:
نمونه1: بین چند شهر کوچک و بزرگ:
مثال: پل سفید-ساری- گرگان
نمونه2: بین کلانشهر و شهر دیگر:
مثال: تهران-قم، مشهد- سرخس
نمونه3: بین دو شهر کلانشهر:
مثال: مانند تهران-قزوین (پس از راهاندازی خطوط حومهای در قزوین)
خطوط محلی: نامگذاری خطوط محلی برای خطوط منطقهای مناسب نیست. زیرا آنچه از واژه محلی استنباط میشود مسیری کوتاه و محدود و مختص منطقهای محدود میباشد. به طور مثال چنانچه بین شهر جدید فولادشهر که محل سکونت کارکنان شرکت ذوب آهن اصفهان است و این کارخانه خط ریلی دایر شود از نوع خط محلی است. در واقع خطوط محلی جزئی از خطوط منطقهای محسوب میشوند که درون یک ناحیه یا ادارهکل راه آهن فعال بوده و معادل خطوط منطقهای نیستند. خطوط منطقهای ممکن است بین دو یا چند ادارهکل فعالیت داشته باشد.
شکل 5: قطار منطقهای (محلی)
خطوط عادی بین شهری: سرویس خدمات ریلی میباشد که به طور پیوسته و طولانی اتصال شهرهای بزرگ به یکدیگر را برقرار میکند. خوشبختانه به دلیل سابقه زیاد این سیستم در کشور، برای اغلب مردم سیستم شناخته شدهای است.
مثال: خطوط تهران- مشهد، تهران- تبریز، تهران- اصفهان از این نوع هستند.
خطوط سریعالسیر یا HS: خطوط بین شهری با سرعت بالا (بیش از 250 کیلومتر در ساعت) هستند. این خطوط بین مراکز جمعیتی انبوه و با تقاضای بالای سفر دایر میشوند. با توجه به این موضوع و ماهیت این خطوط، تعداد ایستگاههای بین راه این خطوط محدود است و لذا در روستاها و شهرهای کوچک فاقد ایستگاه است.
مثال: خطوط در برنامه راه آهن ایران به نام خط پرسرعت تهران- قم- اصفهان و تهران-همدان و ... از این نوع است.
شکل 6 : قطار بین شهری
علاوه بر ویژگیهای کلی بیان شده در تعاریف انواع سیستمها در بالا، این سیستمها دارای ویژگیهای جزئیتری نیز هستند که میتواند در طبقهبندی و تمایز میان آنها کمک کند. اگرچه در تعاریف بالا سعی شده است تا مرز یا تفاوت میان انواع سیستمها روشن باشد، اما در واقع گاهی مرز میان این سیستمها روشن نبوده و در تعیین نوع سیستم میان کارشناسان مختلف و از زوایای متفاوت اختلاف نظر حاصل میگردد. چرا که ماهیت عملکرد سیستمهای ریلی به گونهای است که در مواردی دارای همپوشانی هستند. علاوه بر این گاهی کمبود امکانات یا نامناسب بودن شرایط ممکن است سبب این همپوشانی شود. مثلاً قاعده بر این است که مسافران خطوط منطقهای نشسته باشند. اما به دلیل کمبود ناوگان ممکن است تعداد زیادی به صورت ایستاده در قطار مسافرت کنند. لذا شرایط قطار منطقهای ناخواسته مشابه شرایط قطار حومهای میشود.
برای افزایش دقت در تعیین نوع سیستم ریلی لازم است ویژگیهای جزییتر سیستمها ارایه شود. اما از آنجا که همین ویژگیها نیز ممکن است مشترکاً در چند سیستم وجود داشته باشد، یا برخی از آنها برخلاف انتظار در یک سیستم موجود نباشد، یک سیستم واجد همه این ویژگیها نیست.
برای طبقه بندی مسیرها پیشنهاد میگردد ویژگیهای سیستم مورد نظر (که قصد طبقهبندی آن را در هر یک از انواع سیستمهای ریلی داریم) در جدول 6 علامتگذاری شود. طبقه بندی سیستم از نوعی است که بیشترین شاخصها را به خود اختصاص داده است.
به روش فوق ممکن است طبقه بندی یک مسیر با سهمی در حدود 30 تا 40 درصد هم تعیین شود. اما به لحاظ تامین شرایط استاندارد توصیه میشود مشخصات مسیر به گونهای بهبود یابد که امتیاز هر طبقهبندی بیش از 65% باشد (به مثال پایان گزارش مراجعه شود).
جدول 6. ویژگیها و وجوه تمایز انواع سیستمهای ریلی
قطارشهری و مترو
قطار بینشهری
قطار سریع السیر
موقعیت جغرافیایی
درون یک شهر
بین شهرهای بزرگ و حومه آنها
بین چند شهر نزدیک به هم یا بین شهرها و مراکز سکونت و اشتغال اطراف آنها
بین شهرهای بزرگ کشور
هدف عمده سفر
تحصیل ،کار، خرید
شغلی و تحصیلی
شغلی، تحصیلی یا خاص (زیارتی یا تفریحی)
مسافرت
متفاوت و متنوع
تواتر اعزام قطار
2-10 دقیقه
60-120- گاهی(30)
60-120 دقیقه
60-120دقیقه
ساعات مطلوب سفر
تراکم نسبی در ساعتهای اوج صبح و عصر
تراکم شدید در ساعتهای اوج صبح و عصر
ساعتهای خاص روز یا روزهای خاص هفته و سال
طول روز با تراکم محدود در صبح و عصر
طول روز با تراکم متوسط در صبح و عصر
حساسیت تاخیر
شماره صندلی
سرعت طرح (km/h)
50-80
120 و کمتر
140 و کمتر
160 و بیشتر
بیش از 200
میانگین سرعت (km/h)
شتابگیری
30-50
60-100
80-120
زمان سفر
10تا 45 دقیقه
کمتر از 1 ساعت
کمتر از 2 ساعت
بیش از 1 ساعت
طول سفر(km)
5- 20
کمتر از 50
کمتر از 150
طول خط (km)
5- 40
*100-10
150-25
فاصله ایستگاهها (km)
2-0.7
یارانه و سوبسید
تکرر اغلب سفر مسافران
روزانه و به دفعات در روز
یک رفت و برگشت روزانه
روزانه یا روزهای خاص
سالانه و موردی
متفاوت
اکثریت
بار و توشه مسافران
اغلب کم
در برخی مسیرها زیاد
گاهی زیاد
پذیرایی از مسافران
وجود ندارد
محدود
وجود دارد
تعداد درب های قطار
برخلاف سابقه نسبتاً زیاد و عملکرد مطلوبی که قطارهای حومهای در جهان دارند، نه تنها تعریف منسجم و یکسانی از انواع قطارهای حومهای وجود ندارد، بلکه ویژگی های جامع و روشنی برای تمایز قطارحومهای از قطارهای منطقهای و بین شهری و حتی خطوط بلند مترو وجود ندارد. اما در کشورهای مختلف برای این سیستمها وجوه تمایزی تعریف شده ولیکن این تعاریف در کشورها و اسناد مختلف متفاوت بوده و نشان میدهد که این تعاریف از جامعیت و مقبولیت عام در تمامی کشورها برخوردار نیستند. به عبارت دیگر تعریفها برحسب وضعیت جغرافیایی، تکنولوژیکی و رفتاری شهروندان در هر کشور متفاوت است.
در تعاریف موجود، تمایز خطوط متروی شهری از یک سو و راهآهن بینشهری یا راهآهن پرسرعت از سوی دیگر مشخص و قابل فهم است، اما بیشترین اختلافها در زمینه تمایز بین خطوط حومهای و محلی و منطقهای است. در این گزارش تعاریف و وجوه تمایز خطوط حومهای، منطقهای و محلی در راهآهن ایران به شرح زیر پیشنهاد شده است تا پس از تصویب مبنای عملکرد در شرکت در حال تاسیس قطارهای مسافری حومهای به عنوان متولی این سه دسته از خطوط راهآهن قرار گیرد.
خطوط قطار حومهای(commuter یا suburban)
عبارتند از سرویس خدمات ریلی که اتصال شهرهای بزرگ را به حومه و شهرهای متوسط پیرامون برقرار میکنند. مشخصات عمومی خطوط و ناوگان این سرویسها بین خطوط ریلی درونشهری و خطوط منطقهای است.
طول خطوط حومهای تا شعاع حدود 50 کیلومتری از شهر مادر ادامه یافته و مسافران آن اغلب با هدف اشتغال و تحصیل روزانه از این خطوط استفاده میکنند لذا به تاخیر سفر حساس هستند و این سرویسها با اوج سفر بسیار شدیدی در ساعات اولیه صبح (قبل از شروع مراکز شغلی و تحصیلی) و ساعات عصر (بعد از تعطیلی این مراکز) مواجه هستند. زمان مورد انتظار برای سفرهای روزانه معمولا کمتر از 60 دقیقه است لذا در خطوط حومهای با تنظیم تعداد ایستگاهها و سرعت قطارها و طول خطوط سعی میکنند این مدت زمان برای سفرها رعایت گردد. تواتر حرکت قطارها در ساعتهای اوج در حدود 20 تا 30 دقیقه و در ساعتهای غیر اوج در حدود 1 ساعت است. فاصله ایستگاهها بین 3 تا 10 کیلومتر است. بلیت قطارها بینام است زیرا در ساعتهای اوج سهمی از ظرفیت قطار به مسافران ایستاده اختصاص دارد. ناوگان حومهای میتواند فاقد سرویس بهداشتی بوده و خدمات پذیرایی به مسافران ارایه نشود.
خطوط حومهای اغلب شعاعی بوده و شهر مادر را به حومه متصل میکند، اما خطوط پاندولی یا قطری نیز که حومه یک سمت شهر را با عبور از درون شهر مادر به حومه سمت مقابل متصل کند یا خطوط وتری که حومه یک سمت شهر را به حومه مجاور آن، بدون عبور از شهر مادر متصل میکند در شهرهای بزرگ میتواند وجود داشته باشد.
خطوط حومهای نیازمند دریافت یارانه هستند و به دلیل مجاورت با کلانشهرها باید با امکان برقیسازی و همچنین استفاده مشترک و ایستگاههای تبادلی با سیستم متروی کلانشهرها طراحی شوند.
خطوط قطار منطقهای(regional)
عبارتند از سرویس خدمات ریلی که اتصال شهرهای متوسط و بزرگ را با شهرهای کوچکتر و روستاها و مرکز راهآهن محلی برقرار میکنند. این سیستمها گاهی به اشتباه در راهآهن با عنوان خطوط محلی مشهور و مصطلح شدهاند. مشخصات عمومی خطوط و ناوگان این سرویسها بین خطوط حومهای و بینشهری است.
طول خطوط منطقهای تا شعاع حدود 150 کیلومتری از شهر اصلی ادامه یافته و مسافران آن اغلب با هدف اشتغال و تحصیل یا زیارت و تفریح به صورت روزانه یا دورههای هفتگی و ماهانه از این خطوط استفاده میکنند لذا به تاخیر سفر حساسیت کمتری نسبت به قطارهای حومهای نشان میدهند. این سرویسها با اوج سفر نسبتا زیادی در ساعات اولیه صبح و ساعات عصر مواجه هستند. زمان مورد انتظار برای سفرهای روزانه معمولا کمتر از 2 ساعت است. تواتر حرکت قطارها در حدود 1 تا 2 ساعت است و در مسیرهای شلوغ گاهی به 0.5 ساعت کاهش مییابد. فاصله ایستگاهها بین 10 تا 50 کیلومتر است. بلیت قطارها میتواند بینام باشد زیرا در ساعتهای اوج در برخی از مسیرها سهمی از ظرفیت قطار میتواند به مسافران ایستاده اختصاص یابد. ناوگان منطقهای اغلب دارای سرویس بهداشتی است و امکان پذیرایی مختصر از مسافران فراهم میگردد.
خطوط قطار محلی(local)
نامگذاری خطوط محلی برای خطوط منطقهای مناسب نیست. زیرا آنچه از واژه محلی استنباط میشود مسیری کوتاه و محدود و مختص منطقهای محدود میباشد. به طور مثال چنانچه بین شهر جدید فولادشهر که محل سکونت کارکنان شرکت ذوب آهن اصفهان است و این کارخانه خط ریلی دایر شود از نوع خط محلی است. در واقع خطوط محلی جزئی از خطوط منطقهای محسوب میشوند که درون یک ناحیه یا ادارهکل راه آهن فعال بوده و معادل خطوط منطقهای نیستند. خطوط منطقهای ممکن است بین دو یا چند ادارهکل فعالیت داشته باشد.
تعاریف فوق، تعاریف خلاصه هستند و برای تشریح عملکرد این سیستمها و جزییات مشخصات آنها به ویژه در مقایسه با سایر سیستمهای ریلی شهری و بینشهری به مطالب و جدول فصل قبل مراجعه شود.
در این بخش با هدف ایجاد ذهنیتی مناسب از ایستگاه های راه آهن حومه ای و منطقه ای موجود و نیز طبقهبندی صحیح مسیرهای موجود ریلی در زمره مسیرهای حومه ای و منطقه ای، ابتدا استانها و مناطق مختلف کشور بر اساس شاخص «تراکم جمعیت» در سه دسته کلی تراکم کم، متوسط و زیاد طبقه بندی شده سپس، متناظر هر دسته با الهام از اطلاعات بدست آمده در بخشهای قبلی این گزارش، بازهای برای فاصله ایستگاهها و طول خطوط مناطق متناظر هر دسته تعیین شده است. طبقه بندی مورد نظر در جدول 7 قابل مشاهده است.
جدول 7. الگوی پیشنهادی فاصله ایستگاههای قطارهای حومهای و منطقهای و طول خطوط در مناطق مختلف کشور
مناطق کشور
استانهای شرقی، مرکزی و جنوبی کشور
30
3
25
استانهای ساحلی شمال و کوهپایههای زاگرس
5
1.5
100
کلانشهرها و حومههای آنها
10
40
در حال حاضر عمده ناوگان مورد استفاده برای قطارهای حومهای و محلی (منطقهای) ریل باس است. ولیکن در برخی مسیرها به طور محدود از ناوگان دوطبقه اتوبوسی نیز استفاده میشود. ویژگیهای ناوگان ریلباس برای مسیرهای ریلی حومهای عبارتند از:
به منظور محک زدن بر شاخصهای تعریف شده و همچنین روش استفاده از آنها، مسیرهای موجود قطارهای حومهای و منطقهای به شرح زیر طبقه بندی شدهاند. در جداول زیر، با اطلاعاتی که از مشخصات مسیرهای حومهای و منطقهای موجود راهآهن در دست بود و شاخصهایی که در جدول 6 تعریف شده است، شمول این شاخصها در هر جدول علامتگذاری شده است. در این جداول برخی شاخصها بدون علامت هستند زیرا اطلاعات مربوطه در دست نبود. همچنین در برخی موارد هر دو ستون علامت ستاره یا عدد دارند چرا که شاخص موجود در هر دو طبقه مصداق داشته است.
به این ترتیب ملاحظه میشود که تعیین نوع خطوط حومهای و منطقهای با روش پیشنهادی امکانپذیر بوده و با انتظار قبلی از نوع این خطوط مطابقت دارد. همچنین ملاحظه میشود مسیر تهران-پرند با 67 درصد و مسیر تبریز-تربیت معلم با 44 درصد هردو جزو مسیرهای حومه ای طبقه بندی شدهاند. هرچه این سهم بزرگتر باشد مشابهت مسیر با مسیرهای حومه ای استاندارد بیشتر است. مسیری که بیش از 65 درصد مشخصات تعریف شده برای هر سیستم را در جدول 6 فراهم کند، در این گزارش به عنوان مسیر استاندارد تلقی شده است. لذا باید بهبود شرایط در مسیرهای غیراستاندارد (مانند مسیر تبریز-تربیت معلم) در دستور کار متولیان مربوطه قرار گیرد تا دست کم این سهم به 65 درصد برسد.
جداول 8 تا 23. طبقه بندی مسیرهای ریلی موجود در گروه قطارهای حومه ای و منطقه ای
ERRAC [2] هفتمین برنامه برای ارتقای وضعیت اتحادیه اروپا در رابطه با صنعت ریلی است.
[3] از منظر ERRAC قطارهای محلی و حومه ای معادل هم هستند.
[4] High Speed train
[5] An overview on U.S. commuter rail
[6] Final Transitway Guidline
[7] Underground/Metro
[8] Regional Rapid Transit (S-Bahn)
[9] Regional
[10] Regional Express
[11] Inter City
[12] High Speed Rail (HSR)
[13] در این جدول اعداد داخل پرانتز، تراکم جمعیت کشورها در واحد نفر/کیلومتر مربع هستند که از تقسیم جمعیت هر کشور بر مساحت آن، به دست آمده است.